Kari Terung





Kari Terung dari Resepi ibunda saya:

 Bahan hirisan:

6 biji Bawang merah

5 ulas bawang putih 

1 inci halia


Bahan lain:

Sedikit minyak untuk menumis


Rempah kari ikan + rempah kari daging + serbuk rempah 4 sekawan( sukat untuk 1 sudu semuanya) bancuh dgn sedikit air


Rempah 4 sekawan ( 1 btg kulit kayu manis,2 biji buah pelaga,2 kuntum bunga cengkih,1 kuntum bunga lawang)


2 tangkai daun kari

1 mangkuk santan

3 sudu besar kerisik ( untuk pekatkan kuah)

Gula melaka ( secukup rasa)

Garam secukup rasa

1 asam keping

Sedikit air


1 biji buah nenas ( dipotong kecil- kecil)

1 biji Cili merah untuk hiasan.


Caranya :


https://youtu.be/q43Ydl1hW6Q


 

Comments

Popular posts from this blog

Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Rendang Ayam