Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

 




https://youtu.be/AxV7oQYoXIc

Resepi Puding Roti Sos Kastard yang berupa buah tembikai,


Bahan-bahan:

1 1/2 cawan susu full cream/susu cair

1 /2 cawan susu pekat manis 

2 biji telur

Sedikit gula 

1 sudu besar butter/marjerin/planta

1 sudu teh esen vanilla

7 – 8 keping roti gardenia 

1 paket Agar2 bertali 


Cara membuatnya:


Masukkan 1 1/2 cawan susu full cream/susu cair dalam bekas

Tambah 1 biji telur

Susu pekat manis,


Masukkan 1 sudu besar butter/marjerin/planta

Masukkan 1 sudu teh esen vanilla

Kacau semua bahan yang dicampurkan sehingga sebati

Carik, potong 7-8 keping roti Gardenia dan susun ke dalam loyang

Blend kesemua bahan,


Masak agar2 hingga hancur, 

Masukkan kesemua bahan yang di blend tadi 

Kemudian masak hingga mendidih,

Sediakan loyang bulat 

Masukkan agar2 yang  di masak tadi 

Titiskan pewarna merah kat bahagian tengah agar2 , kemudian loretkan membulat separuh bulatan dgn pewarna merah,

Kemudian sejuk & bekukan  dlm peti ais,

Setelah beku , keluarkan adunan dlm loyang bulat tadi , 

Sediakan pewarna hijau sapu di bahagian tepi dgn pewarna hijau 

Bekukan sekejap 

Hiaskan dengan coklat chip pd bahagian atas untuk nampak mcm biji tembikai, 

Simple dan menarik,

Resepi ni dari idea saya sendiri,


Selamat mencuba ya😉


Cara buat sos kastard


1 tin susu cair 

2-3 gelas air

Gula secukup rasa

1 sudu  Esen vanilla

3-4 sudu tepung kastard

Masak hingga pekat & mendidih

Jangan masak api besar takut hangus.

Sejukkan dlm freezer makan dgn puding tadi sedap yum yummy,






Comments

Popular posts from this blog

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Rendang Ayam