Chicken Chop with Black Pepper Sauce
Chicken Chop
Bahan untuk perap ayam:
-Ayam untuk chiken chop
-4 ulas bawang putih ( di tumbuk halus)
1 -2 sudu sos tiram
-2 biji telur
2 cawan tepung jagung
2 cawan serbuk roti
Cara buat sos black paper: ( semua bahan diblend halus)
- 2 sudu besar butter( dicairkan )
-3 sudu besar tepung gandum
-1 biji bawang holland( dipotong dadu)
-1 kiub pati ayam
-1 sudu besar sos cili
-1 sudu besar sos tomato
-1 sudu besar sos tiram
2-3 sudu kicap pekat
1 biji buah tomato ( di potong dadu)
-1/2 sudu serbuk lada hitam
-garam & gula secukup rasa
2-3 cawan air
Cara buat mashed potato( kentang putar):
8-10 biji ubi kentang ( di cuci & di buang kulitnya) & di rebus dgn air + sedikit garam)
2-3 sudu susu fresh milk atau susu cair dlm tin
Untuk sos kentang putar:
Bahan tumis;
-4 ulas bawang putih
-4 biji bawang merah
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1-2 sudu lada hitam serbuk atau biji ( ditumbuk halus)
-1 sudu maggie secukup rasa
-1 cawan air
-kicap manis secukup rasa
-sebatikan kesemua bahan & di blend halus & di masak semula
- setelah masak di tuang ke atas ayam Chiken Chop
Cara buat coleslow: (sejukkan dalam peti sejuk)
-1 labu bawang holland ( di potong dadu)
-separus kobis di hiris halus
-lobak merah( carrot) di parut halus
-Sedikit daun salad( dihiris halus)
-mayonis secukupnya
-gula & garam secukup rasa
1 cawan susu fresh milk
-sedikit serbuk lada hitam
-2 sudu besar jus lemon
Caranya :
Comments
Post a Comment