Chicken Chop with Black Pepper Sauce







 

Chicken Chop 


Bahan untuk perap ayam:


-Ayam untuk chiken chop

-4 ulas bawang putih ( di tumbuk halus)

1 -2 sudu sos tiram

-2 biji telur

2 cawan tepung jagung

2 cawan serbuk roti


Cara buat sos black paper: ( semua bahan diblend halus)


- 2 sudu besar butter( dicairkan )

-3 sudu besar tepung gandum

-1 biji bawang holland( dipotong dadu)

-1 kiub pati ayam 

-1 sudu besar sos cili

-1 sudu besar sos tomato

-1 sudu besar sos tiram

2-3 sudu kicap pekat 

1 biji buah tomato ( di potong dadu)

-1/2 sudu serbuk lada hitam

-garam & gula secukup rasa

2-3 cawan air


Cara buat mashed potato( kentang putar):


8-10 biji ubi kentang ( di cuci & di buang kulitnya) & di rebus dgn air + sedikit garam)

2-3 sudu susu fresh milk atau susu cair dlm tin


Untuk sos kentang putar:

Bahan tumis;

-4 ulas bawang putih

-4 biji bawang merah 

1 sudu sos cili

1 sudu sos tomato

1 sudu sos tiram

1-2 sudu lada hitam serbuk atau biji ( ditumbuk halus)

-1 sudu maggie secukup rasa

-1 cawan air

-kicap manis secukup rasa


-sebatikan kesemua bahan & di blend halus & di masak semula 

- setelah masak di tuang ke atas ayam Chiken Chop


Cara buat coleslow: (sejukkan dalam peti sejuk)


-1 labu bawang holland ( di potong dadu)

-separus kobis di hiris halus

-lobak merah( carrot) di parut halus

-Sedikit daun salad( dihiris halus)

-mayonis secukupnya

-gula & garam secukup rasa

1 cawan susu fresh milk

-sedikit serbuk lada hitam

-2 sudu besar jus lemon


Caranya :

https://youtu.be/8ZgqgjS1hME

Comments

Popular posts from this blog

Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

Rendang Ayam