Puding Roti Tikar






Puding Roti Tikar


Bahan untuk di blend:


1 mangkuk lebihan tepi roti (atau 1 bungkus roti terpulang nak banyak mana)

2 biji telur

1 sudu esen vanilla

1 tin susu cair

1/2 cawan susu pekat


1 paket agar- agar tali( di masak dengan 4 gelas air + 1 gelas gula)

( setelah masak di tapis dan di campur ke dalam bahan yang di blend tadi )


Bahan pewarna (terpulang suka colour apa) bahagi pada 4 warna

Yang saya buat colour merah, hijau, purple & color asal( plain)


Buat lapisan warna , bekukan selapis - lapis hingga habis.


Bahan agar2 untuk di tuang ke dalam agar2 tikar:( supaya puding tikar jadi kemas & melekat )



1 paket agar- agar tali

5 sudu gula 

1 helai daun pandan

4 gelas air


Semua bahan di masak hingga hancur ( di tapis)


Di beku lagi sekali 

Setelah beku boleh di potong & di hidangkan.


Caranya :


https://youtu.be/HGUTSFwCMAc



Social Media :





 

Comments

Popular posts from this blog

Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Rendang Ayam