Kek Coklat Puding Karamel
Kek Coklat Puding Karamel
Bahan untuk lapisan karamel:
4-5 sudu besar gula pasir
Bahan untuk lapisan puding:
1 tin susu cair
3 biji telur( gred A)
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 cawan gula pasir( 100g)
1 sudu kecil esen vanilla
3 keping roti
Bahan untuk lapisan kek coklat:
1/3 cawan serbuk koko( 35g)
2/3 cawan gula kastor(150g)
1/3 cawan susu pekat manis(100ml)
1 cawan susu cair(260ml)
2 biji telur( gred A)
3/4 cawan tepung gandum(100g)
2/3 sudu kecil baking powder( serbuk penaik)
2/3 sudu kecil soda bikarbonat
Tips:
Pastikan air sudah mendidih di dalam pengukus sebelum masukkan kek untuk di kukus
- tutup loyang kek dengan plastik wrap ketika mengukus untuk mengelakkan air wap dari masuk ke dalam loyang kek,
Kukus selama 45 minit hingga masak,
- Sejukkan kek dalam peti ais ,setelah di kukus masak sebelum di keluarkan dari loyang & sebelum untuk di potong & makan.
Comments
Post a Comment