Kek Coklat Puding Karamel







Kek Coklat Puding Karamel

Bahan untuk lapisan karamel:
4-5 sudu besar gula pasir

Bahan untuk lapisan puding:

1 tin susu cair
3 biji telur( gred A)
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 cawan gula pasir( 100g)
1 sudu kecil esen vanilla
3 keping roti

Bahan untuk lapisan kek coklat:
1/3 cawan serbuk koko( 35g)
2/3 cawan gula kastor(150g)
1/3 cawan susu pekat manis(100ml)
1 cawan susu cair(260ml)
2 biji telur( gred A)
3/4 cawan tepung gandum(100g)
2/3 sudu kecil baking powder( serbuk penaik)
2/3 sudu kecil soda bikarbonat

Tips: 
Pastikan air sudah mendidih di dalam pengukus sebelum masukkan kek untuk di kukus

- tutup loyang kek dengan plastik wrap ketika mengukus untuk mengelakkan air wap dari masuk ke dalam loyang kek,

Kukus selama 45 minit hingga masak,

- Sejukkan kek dalam peti ais ,setelah di kukus masak sebelum di keluarkan dari loyang & sebelum untuk di potong & makan.

 Caranya :

Comments

Popular posts from this blog

Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Rendang Ayam