Daging Malbari
Daging Malbari (cara saya)
Bahannya:
1 1/2 kilo daging ( di perap dengan bahan2 rempah beberapa jam)
2 - 3 sudu air gula melaka
1 sudu kecil garam
1 sudu gula
Sedikit minyak masak
2 sudu besar kerisik
Sedikit kicap manis
1 sudu maggie secukup rasa
Sedikit air
Rempah 4 sekawan( bunga lawang, bunga cengkih,kulit kayu manis, biji ketumbar)( untuk menumis)
Bahan goreng tanpa minyak dan di blend halus:
5 biji bawang merah / bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Segengam cili kering( terpulang nak pedas bnyk mana)
(Bahan blend)
1 sudu Rempah ketumbar biji
1 sudu Maggie secukup rasa
1 sudu Rempah jintan putih
1 sudu Rempah jintan manis
2 helai Daun kari ( di perap dengan daging)
Bahan hiasan:
1 helai Daun kari
Cili merah
Masak hingga pecah minyak & daging empuk
Daging malbari ni sedap di makan dengan nasi, dengan lemang, nasi empit.
Caranya :
Comments
Post a Comment