Daging Malbari




 Daging Malbari (cara saya)


Bahannya:


1  1/2 kilo daging ( di perap dengan bahan2 rempah beberapa jam)


2 - 3 sudu air gula melaka

1 sudu kecil garam

1 sudu gula

Sedikit minyak masak 

2 sudu besar kerisik

Sedikit kicap manis

1 sudu maggie secukup rasa

Sedikit air


Rempah 4 sekawan( bunga lawang, bunga cengkih,kulit kayu manis, biji ketumbar)( untuk menumis)


Bahan goreng tanpa minyak dan di blend halus:


5 biji bawang merah / bawang besar

5 ulas bawang putih

Sedikit halia

Segengam cili kering( terpulang nak pedas bnyk mana)


(Bahan blend)

1 sudu Rempah ketumbar biji

1 sudu Maggie secukup rasa

1 sudu Rempah jintan putih

1 sudu Rempah jintan manis

2 helai Daun kari ( di perap dengan daging)


Bahan hiasan:

1 helai Daun kari

Cili merah


Masak hingga pecah minyak & daging empuk


Daging malbari ni sedap di makan dengan nasi, dengan lemang, nasi empit.

Caranya :

https://youtu.be/UleKEp3Dz08

Comments

Popular posts from this blog

Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Rendang Ayam