Ikan Siakap 3 Rasa
Ikan Siakap Masak 3 Rasa
Saya buat untuk 10 orang malam
Bahan-Bahan:
Bahan untuk menggoreng ikan:
1 -2 ekor ikan siakap
2 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
Sedikit Kunyit untuk sapu pada ikan
Bahan untuk kuah:
4 ulas bawang putih, dicincang halus
3 biji bawang merah, dicincang halus
1 inci halia, dicincang halus
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato dipotong dadu
1 biji capsicum di potong dadu kecil2
1 batang bunga kantan, dihiris nipis
1 batang serai, dititik
6 biji cili padi , dihiris nipis
1 biji cili merah, dihiris nipis
2 -3 sudu besar cili kisar bergantung pada citarasa pedas masing2.
4 besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan hirisan lada besar untuk hiasan
Cara Penyediaan:
Ikan dibersihkan dilumurkan dengan garam, kunyit dan tepung jagung, goreng dalam minyak yang betul-betul panas sehingga garing, angkat dan ketepikan.
Dalam kuali yang berasingan, tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga pecah minyak.
Masukkan halia, serai, bunga kantan , capsicum dan cili padi, kacau seketika
Masukkan tomato, sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan masak sehingga kuah pekat. Jika terlalu pekat masukkan sedikit air.
Masukkan daun limau purut dan kacau sehingga kuah pekat sebati.
Tuangkan kuah diatas ikan yang digoreng tadi.
Hiasakan dengan daun bawang.
Comments
Post a Comment