Ikan Siakap Bakar Berempah bersama Pencicah Air Asam








SIAKAP BAKAR BEREMPAH DENGAN PENCiCAH AIR ASAM

Bahan-bahan:


1 / 2 ekor ikan siakap sederhana besar-dibersihkan

1 helai daun kunyit-hiris halus

2 helai daun limau purut-hiris halus


Bahan-bahan dikisar bersama:


3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 batang serai-hiris

Beberapa helai daun kesum 

3 kelopak bunga kantan-hiris halus

1 sdm cili giling-nak pedas ganti dengan cili padi

1 sudu rempah kari ikan

3 sdm air asam jawa

1 sdb kicap pekat

Sedikit belacan bakar

1 inci halia

1/2 inci lengkuas

Gula,garam secukupnya

Sedikit air

Serbuk perasa,



Cara-cara:


1.Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau dan kacau  pecah minyak.Tutupkan api.


2.Sementara itu,sediakan kertas foil dan dulang pembakar.Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil (boleh juga dibalut dengan daun pisang untuk bau lebih harum).Tuangkan kesemua perencah tadi diatasnya.Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut kemas.


Perapkan sebentar selama 15 minit.


3.Kemudian bakar ikan sehingga masak.Saya bakar selama 30 minit dengan suhu 200 darjah celcius.


Kemudian bukakan pembalut  dan tambah lagi masa selama 15 minit supaya  kering sedikit.


4.Semasa menghidang,perahkan ikan dengan sedikit jus limau kasturi....


Bahan Air Asam;


Air asam jawa

Cili padi merah/ cili padi hijau

Sedikit belacan

Bawang merah/ bwg besar

1/2 biji Buah tomato

Air perahan Buah limau kasturi

Sedikit garam & gula

Comments

Popular posts from this blog

Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Rendang Ayam