Cheesekut Tiramisu



Resepi Cheesekut Tiramisu 5 Bahan Sedap dan Berkrim


Bahan-Bahan:


250g krim keju

3/4 cawan susu pekat (anggran 1/2 tin)

250g krim putar tenusu

biskut cream cracker

1 pek kopi segera premix

3/4 cawan air panas

serbuk koko


Cara-caranya:


Cara-cara untuk lapisan adunan cheese:

Lenyekan krim cheese sehingga lembut.

Masukkan susu pekat kemudian adun sampailah pekat sebati.

Dalam mangkuk berasingan, tuang whipping cream dan putar sehingga menjadi kental dan pekat.

Tuang whipping cream dalam adunan creamcheese tadi dan kacau sebati.

Cara-cara untuk melapis cheesekut tiramisu:

Bancuh Nescafe 3 in 1 dengan 3/4 cawan air panas.

Celup biskut dalam bancuhan Nescafe dan susun dalam bekas.

Lapis selang-seli biskut dengan adunan creamcheese.

Sejukkan sekurang-kurangnya 5-6 jam ataupun semalaman.

Bila dah sejuk boleh keluarkan dan hias dengan taburan serbuk koko diatas.

Tips:

Jangan pukul whipping cream terlalu lama, jika tidak ia akan pecah dan cair.

Jangan rendam biskut dalam bancuhan Nescafe terlalu lama, takut nanti lembik.

Untuk kepingan biskut kecil yang nak disusun ditepi-tepi biskut, biskut hendaklah dipatahkan mengunakan pisau agar potongan biskut sekata dan tidak hancur.


Selamat mencuba😊


 

Comments

Popular posts from this blog

Puding Roti Sos Kastard berbentuk Tembikai

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Rendang Ayam